България ще получава  обещаното количество природен газ от Азербайджан и в

...
България ще получава  обещаното количество природен газ от Азербайджан и в
Коментари Харесай

Посланикът на Азербайджан: България ще получава газ, договорите не се нарушават

" България ще получава  обещаното количество природен газ от Азербайджан и в бъдеще, доставките са непрекъснати и договорите не се нарушават. " Това увери в студиото на „ Добро утро, Европа “ посланикът на Азербайджан у нас Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов. „ Страната доставя към този момент 17 години газ и нефт на европейския пазар и е потвърдила себе си като благонадежден сътрудник “, безапелационен е посланикът.

През 2013 година беше подписан контракт за доставка на азерски газ в България за интервал от 25 години. Азербайджан пое уговорката за доставка на 1 мрлд. куб. м. газ за България. Но заради забавянето на построяването на интерконектора България не можеше да получи цялостното количество газ. Всъщност, азербайджанският газ е на българския пазар от 31 декември 2020 година. А към този момент след стартирането на връзката България ще получи цялостното количество газ. България получава всекидневно 2.6 млн. куб. м. газ, което значи, че до края на годината ще получи повече от 400 млн. куб. м.

Имаше искане от страна на България да бъдат увеличени тези количества. Тези въпроси бяха повдигнати към президента на Азербайджан, до момента в който беше в България. Има някои рекомендации към някои държавни организации в Азербайджан, с цел да може да се достави това цялостно количество. Азербайджан ще направи всичко допустимо да достави на България колкото е допустимо по-големи количества газ, тъй като ние имаме стратегическо партньорство.

Мога да кажа, че южният газов кулоар също принадлежи на съветски компании и „ Лукойл “ е част от консорциума, който доставя азербайджански газ. Но този план е иницииран от Азербайджан. Имаме 3500 километра от коридора, не се съревноваваме с Русия. Когато приказваме за азербайджански газ, не приказваме толкоз за спомагателни количества, що се касае за един различен път за доставка на газ.

До този миг няма избрана реакция на публична Москва. Ние вършим всичко допустимо да доставяме газ на нашите сътрудници.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР